Novi dan: Uoči Dana pobjede, da li je fašizam pobijeđen?

Vijesti 07. maj 202416:42 0 komentara
N1

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježava se 9. maja. O historijskom značaju ovog datuma, da li ga danas obilježavamo, ili slavimo, govorimo sa Duškom Radosavljevićem predsjednikom Saveza antifašista Vojvodine iz Novog Sada, Zoranom Pusićem predsjednik Antifašističke lige Republike Hrvatske iz Zagreba, i Igorom Stojanovićem, potpredsjednikom Federacije BiH.

Udruženje Resursni Arhus centar u BiH zajedno sa M?jesnom zajednicom Špionica organizuju mirne proteste u Srebreniku protiv otvaranja kamenoloma u blizini njihovih kuća. Gosti Novog dana su Nina Kreševljaković, pravna savjetnica u Arhus centru, Omer Majstorović stanovnik Špionice, kao i gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

U Novom danu ćemo govoriti i o taktilnoj slikovnici za slijepe i slabovidne osobe “Mačak Krešo se pita – Koje je boje srce moje?” autorice Jasmine Kos. U okviru projekta “Kako biti prijatelj” udruženja “Kreativni oslonac” u subotu će biti održana prva radionica u dječijoj knjižari Bajkologija, gdje će djeca učiti kako komunicirati sa slijepim osobama, šta je to Brajevo pismo, ko ga je izmislio, kako čitaju i pišu, za šta služi bijeli štap i kako ponuditi pomoć.

Šesti po redu kongres nefrologa NefroBIH u svom trodnevnom izdanju okuplja više od 70 stručnjaka iz BIH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Belgije, Francuske, Turske, Albanije, Kosova, Egipta i Italije. Bit će prezentirana najnovija dostignuća, dobre prakse i iskustva u liječenju pacijenata sa bolestima bubrega. Gost Novog dana je prof. dr. Damir Rebić, šef klinike za nefrologiju na KCUS-u, glavni organizator kongresa.

Pratimo i posjetu kineskog predsjednika Srbiji, iz Beograda izvještava Petar Gajić. A u Sjevernoj Makedoniji održava se drugi krug predsjedničkih i parlamentarnih izbora iz Skopja koje prati Vanja Đurić.

Sa vama od 08 do 11 sati – Gana Forić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!